Dierenarts: een dokter met liefde voor dieren

Het is zo’n beroep waar sommige mensen nooit bij stil staan, zeker als ze geen dieren hebben. De meerderheid heeft echter wel een dier, vaak zelfs meerdere. Dit zijn dus ook de mensen die wel eens te maken hebben gehad met een ziek dier. Als je dan niet weet wat je moet doen, kan je ten einde raad zijn. Een dier kan immers niet aangeven wat het voelt en natuurlijk ga je je huisdier niet zomaar medicatie geven. De dierenarts biedt uitkomst. Hij is simpelweg wat de huisarts voor ons mensen is. Als je een pijntje of kwaaltje hebt, dan bel je zijn assistente en kan je op zijn spreekuur komen. Voor je huisdier doe je eigenlijk hetzelfde. Je zou deze dierendokter dan ook gerust huisdierenarts kunnen noemen, als hij niet veel meer dieren in zijn praktijk zou krijgen.

Behandeling zieke dieren

We hadden ’t al over ziekte van jouw dier. De arts voor dieren weet wat hij moet doen. Hij onderzoekt jouw dier, behandelt en geeft medicatie indien nodig. Maar ook gewonde dieren komen bij hem terecht. Hij verleent dus ook eerste hulp bij dieren.

Preventie

Maar dat is niet het enige. De dierendokter werkt vaak ook preventief om te voorkomen dat jouw dier ziek wordt. Je kan het vergelijken met de prikken en de gezondheidsadviezen die wij mensen krijgen om de kans te verkleinen dat we ziek worden. Ook bij dieren is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Wat daarbij meespeelt: ook de behandeling van jouw konijntje kan flink in de papieren lopen.

Soorten artsen voor dieren

Sommige dierendokters behandelen vooral gezelschapsdieren. Dan hebben we ’t natuurlijk o.a. over honden, katten, konijnen en vogels. Andere hebben zich juist gespecialiseerd in de dieren die we bij boeren zien: koeien, paarden, varkens, schapen en dergelijke. In het verleden noemden we deze dokters ook wel veearts, een term die steeds minder wordt gebruikt. Sommigen hebben zich nog verder gespecialiseerd, in bijvoorbeeld rundvee of varkens. Wel is het zo dat een dierendokter elke diersoort mag behandelen. De mens rekenen we hier uiteraard niet onder.

Tot slot zijn er ook artsen voor dieren die wel als zodanig zijn afgestudeerd maar in hele andere functies werken. Ook in de medische wereld van de dieren moet er immers beleid worden gemaakt en onderzoek worden gedaan. Daarnaast kiezen sommige afgestudeerde dierendokters voor een carrière in het onderwijs of bedrijfsleven.

Aantallen

In Nederland zijn er zo’n 4.400 dierenartsen werkzaam, in België opvallend meer: 6.300. In sommige regio’s werken ze samen zodat er altijd 24 uur per dag en zeven dagen per week zorg aangeboden kan worden. Dierenartsen Centrum Heerlen weet wel raad wanneer uw huisdier behandeling nodig heeft. Tags:
439 Woorden

Over ons

Wat doet een dierarts? Welke taken horen eigenlijk bij een dierenarts? Als je een huisdier hebt, krijg je automatisch te maken met dierenartsen. Een dierenarts behandelt zieke of gewonde dieren. Maar ook preventief kun je naar de dierenarts. Dan helpt de dierenarts voorkomen dat je huisdier ziek wordt. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties, ontworming etc. Er bestaan ook speciale dierenartsen voor landbouwdieren, de zogenaamde veeartsen. Het ligt dus aan het soort dier, met welke dierenarts je te maken krijgt. Wat precies de taken van een dierarts zijn, lees je in deze blog. Zoals je kon lezen zorgen ze voor de dierengezondheid, maar ook voor het dierenwelzijn. Dierartsen werken ook op het vlak van volksgezondheid en voedselveiligheid. Wil je meer weten over dierenartsen, lees dan vooral verder!

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Dierenarts: een dokter met liefde voor dieren
16 januari 2020
Het is zo’n beroep waar sommige mensen nooit bij stil staan, zeker als ze geen dieren hebben. De meerderheid heeft echter wel een dier, vaak zelfs mee